Anasayfa Sektörel Veri Yasası Onaylandı: Akıllı Sözleşmeler Yasa Dışı mı Olacak?

Veri Yasası Onaylandı: Akıllı Sözleşmeler Yasa Dışı mı Olacak?

Sektörel

Avrupa Parlamentosu, tartışmalı veri yasasını onayladı. Akıllı sözleşmelerin yasa dışı hale gelebileceği yönündeki endişelerin asılsız olduğu bildirildi.

Veri Yasası Onaylandı: Akıllı Sözleşmeler Yasa Dışı mı Olacak?

Avrupa Parlamentosu tarihî bir adım atarak Avrupa Birliği'nde dijital verilerin düzenlenmesinde önemli bir gelişmeye işaret eden tartışmalı "Veri Yasası"na yeşil ışık yaktı. Lehte 481 ve aleyhte 31 oyla kabul edilen yasa, akıllı sözleşmelerin feshedilebilmesini zorunlu kılan yeni bir hüküm getiriyor.

Kabul edilen Veri Yasası, akıllı cihazlardan üretilen verilerin yönetilme biçiminde devrim yaratmaya hazırlanıyor ve kullanıcılara ürettikleri bilgilere benzeri görülmemiş bir erişim sunuyor. Yasanın güçlü bir savunucusu olan Avrupa Komisyonu, akıllı cihazlardan toplanan bu tür verilerin yüzde 80 gibi şaşırtıcı bir oranının kullanılmadığını iddia ederek daha erişilebilir ve kullanıcı merkezli bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Yasanın tartışmalara yol açan kilit unsurlarından biri de akıllı sözleşmelerin kesintiye uğratılabilir ve feshedilebilir olmasını gerektiren hükümdür. Yasayı eleştirenler, mevzuattaki akıllı sözleşme tanımının aşırı geniş olduğunu ve hangi durumlarda kesinti veya fesih yapılması gerektiğine dair net ayrıntılar içermediğini savunuyor. Çeşitli işlemler için akıllı sözleşmelere güvenen işletmeler ve bireyler için potansiyel sonuçlar hakkında endişeler dile getirilmiştir.

Bu eleştirilere rağmen Avrupa Parlamentosu tutumunda kararlı. Mevzuat şimdi 27 üye devletin her birinin başkanlarından oluşan Avrupa Konseyi tarafından gözden geçirilecek. Veri Yasası'nın yasalaşması için bu etkili organın onayını alması gerekiyor.

Veri Yasası Onaylandı: Akıllı Sözleşmeler Yasa Dışı mı Olacak?

Akıllı Sözleşme Maddesi Tartışmalara Yol Açtı

Veri Yasası'nın temel amaçlarından biri, kullanıcılara ürettikleri veriler üzerinde kontrol sağlayarak onları güçlendirmek ve dijital ortamda şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik etmektir. Bununla birlikte akıllı sözleşme maddesi, tartışmaların odak noktası haline geldi. Şüpheciler, özgüllük eksikliğinin yasal belirsizliğe yol açabileceğini ve blockchain teknolojisinin büyümesini engelleyebileceğini öne sürdü.

Bu endişelere yanıt olarak Avrupa Komisyonu, Veri Yasası'nın özellikle blockchain teknolojisini hedef almadığını açıkladı. Komisyon, mevzuatın "akıllı sözleşmeleri yasa dışı hale getireceği" yönündeki korkuların asılsız olduğunu ileri sürdü. Bu güvencelere rağmen blockchain ve akıllı sözleşme teknolojileri üzerindeki potansiyel etkiyi çevreleyen tartışmalar devam ediyor.

Veri Yasası Onaylandı: Akıllı Sözleşmeler Yasa Dışı mı Olacak? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)
Exen Coin (EXEN) Nedir? Nasıl Alınır?
Rehber Burak Atik
Kripto Para Grafik Okuma Rehberi
Rehber Banu Fırıncılar
GateToken (GT) Nedir? Nasıl Alınır?
Rehber Banu Fırıncılar
Trust Wallet Token (TWT) Nedir? Nasıl Alınır?
Rehber Burak Atik
Major Coin Nedir? Major Coin Listesi
Rehber Banu Fırıncılar
Zettelkasten Coin (ZTTL) Nedir? Nasıl Alınır?
Rehber Burak Atik