Anasayfa Rehber Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Rehber

Yearn Finance coin (YFI) nedir? Nasıl alınır? Kim tarafından kuruldu? Hepsi ve daha fazlası şimdi tüm detaylarıyla Koinbox'ta...

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Bitcoin (BTC) önderliğindeki kripto para piyasası, hayatımıza giriş yaptığı dönemden itibaren yatırımcıları için bazı önemli fırsatlar sunmaktadır. Hala gelişmekte olan ve teknoloji ile birlikte her geçen gün ilerleyen dijital varlık sektörü, yıllar içerisinde kabuk değiştirerek pek çok yeniliği beraberinde getirmiştir.

Peki sektörün en önemli merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerinden biri olan Yearn Finance Coin (YFI) nedir? Nasıl çalışır? Nasıl alınır? Özellikleri nelerdir? Hepsi ve daha fazlası şimdi tüm ayrıntılarıyla Koinbox'ta...

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Yearn.finance, kullanıcıların borç verme ve ticaret hizmetleri yoluyla kripto para birimlerindeki kazançlarını optimize etmelerine olanak tanıyan bir protokoldür. Ethereum blok zincirinde çalışan yearn.finance, merkeziyetsiz finans (DeFi) alanındaki lider borç verme protokollerinden bir tanesidir.

Protokol, çeşitli bağımsız geliştiriciler tarafından sürdürülür ve YFI token sahipleri tarafından yönetilerek yearn'in tüm özelliklerinin merkezi olmayan bir şekilde sağlanmasına olanak tanır. Diğer projelerin aksine yearn.finance, kullanıcılarına DeFi ağını daha aktif kullanabilme imkânı sunmaktadır.

Projenin yerel tokeni YFI coin'dir.

Yearn Finance Coin (YFI) Nasıl Çalışır?

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Popüler bir DeFi protokolü olan yearn.finance, dört farklı temel üründen oluşur;

  • Vault (Kasa): Piyasadaki fırsatlara dayalı olarak getiri sağlayan stake havuzları olarak bilinmektedir.
  • Earn (Kazan): Earn, faiz oranları dYdX, AAVE ve Compound protokolleri arasında değiştikçe fonların bu protokoller arasında otomatik olarak kaydırıldığı ve kullanıcıların her zaman en iyi oranlardan yararlanmasını sağlayan bir borç verme toplayıcısıdır.
  • Zap: Bu ürün, kullanıcıların beş stablecoin (BUSD, DAI, USDC, USDT, TUSD) kullanarak Curve.Finance üzerindeki likidite havuzlarına girip çıkmalarını sağlar.
  • Cover (Teminat): Cover ise, kullanıcıların Ethereum ağındaki çeşitli akıllı sözleşmeler ve protokollerde yaşadığı mali kayıp durumunda teminat almalarını sağlayan sigorta poliçesidir.

Bir kullanıcının kazandığı YFI miktarı, yearn.finance platformunu kullanarak Balancer ve Curve DeFi ticaret platformlarında yürütülen yearn ağının sözleşmelerindeki kilitli kripto para miktarına göre belirlenir.

Yearn.finance, etkinliğinin çoğunu yaygın olarak "yield farming" olarak bilinen bir uygulama sayesinde üretir. Bir kullanıcı, desteklenen platformlardan birinde aynı anda ne kadar çok dijital varlık kilitlerse, o kadar çok tokenle ödüllendirilir.

Projenin piyasaya sürüldüğü ilk ayında, YFI platformu yaklaşık 800 milyon dolarlık kilitli varlık gördü ve bu da onu bugüne kadarki en hızlı büyüyen DeFi projelerinden biri haline getirdi diyebiliriz.

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir, Nasıl Alınır?

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Yearn.finance (YFI), Binance başta olmak üzere pek çok önemli borsa platformunda yer almaktadır. Coinbase, Bithumb, KuCoin, Kraken, Bitfinex vb. gibi en iyi borsalarda listelenen YFI, dolar paritesinin yanı sıra Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) çiftleri şeklinde de listelenmektedir. Piyasa verilerine göre YFI’nin sabit 30.000 token arzı mevcuttur. Başarılı proje, piyasaya giriş yaparken ön satış gerçekleştirmedi ve geliştiriciler herhangi bir fon almadı. O zamanda beri sınırlı arzın büyük bir çoğunluğu dolaşıma girdi ve popüler kripto para oldukça başarılı bir süreç geçirdi diyebiliriz.

Tarihler 21 Temmuz 2020’yi gösterdiğinde YFI, 739$’a kadar gerileyerek en düşük seviyesini gerçekleştirdi. YFI, 12 Mayıs 2021 tarihinde ise en yüksek seviyesine (ATH) ulaşarak 93.435$’a ulaştı.

Ayrıca, 12 Mayıs tarihinde ilginç bir olay daha gerçekleşti. Kripto para sektörünün lider varlığı olan Bitcoin, o gün 50.000 dolar civarlarında işlem görürken, YFI fiyat anlamında BTC’den neredeyse 2 kat daha değerliydi. Bu, oldukça nadir görülen bir durumdur diyebiliriz.

YFI token, Ethereum blok zincirini (blockchain) temel alan veya tokenlerini tutan çok sayıda yazılım cüzdanını desteklemektedir. MetaMask, Ledger ve Opera bunlara örnek olarak verilebilir. Bu cüzdan veya cüzdanlar, alım satım yapmak veya herhangi bir finans hizmeti almak için kullanılabilir. Kullanıcılar, cüzdanlarını tarayıcılar, uygulamalar ve donanım cüzdanları aracılığıyla kullanabilirler. Bu cüzdanlar ETH blok zincirini temel alacağından, platformun tokenini de depolamak için uygun bir yer olabilir.

Yearn Finance (YFI) Kim Tarafından Kuruldu?

Bir projenin ne kadar güvenilir olup olmadığı sorusuna verilecek en net yanıtlardan bir tanesi, hiç şüphesiz arka plandaki yaratıcılar veya geliştiricilerdir. Yearn.finance için bu isim, okları efsanevi Andre Cronje’ye çeviriyor.

‘’Godfather of DeFi’’ olarak adlandırılan Güney Afrika kökenli geliştirici Cronje, Temmuz 2020’de başarılı DeFi projesini piyasaya sürmüştür.

Yearn Finance (YFI) Özellikleri Nelerdir?

Yearn Finance Coin (YFI) Nedir?

Yearn.finance, DeFi yatırımını basitleştirme konusunda benzersiz bir vizyona sahiptir. Yearn.finance projesi, Curve, Compound ve Aave gibi DeFi protokolleri için bir toplayıcı görevi görmek üzere özel olarak oluşturulmuş çeşitli araçlardan yararlanır. Platform, en iyi faiz oranlarını sunmak için yerleşik bir mekaniğe sahiptir ve kripto para birimini stake edenlere mümkün olan en yüksek getiriyi sağlamaktadır.

Yearn projesi, şu anda makul bir oran olan %0,1 ila %0,5 arasında değişen para çekme ücretinden kâr elde ediyor. Ayrıca Ethereum ağ tıkanıklığına bağlı olarak değişen %5 gas sübvansiyon ücreti vardır. Merkezi olmayan yönetişim modeli sayesinde bu oranlar, kullanıcıların fikir birliği ile her an değiştirilebilir. Yearn.finance kullanıcıları likidite sağlayarak YFI kazanırken, token varlıkları yönetişim ayrıcalıklarını belirlemektedir.

YFI protokolü, sektördeki merkezileşmeyle mücadele etmek için çeşitli teknolojileri bir araya getirmektedir. Pek çok avantajının olmasının yanı sıra, dezavantajlı olduğu durumlar da elbette ki vardır. İşte bunlardan bazıları;

Avantajları

  • Yüksek yatırım getirisi sunar.
  • Yatırımlar sigortalanabilir.
  • Enstrüman takaslarını yapmak çok kolaydır.
  • Oldukça güçlü bir güvenlik sistemine sahiptir.
  • Finansal özgürlüğü teşvik eder.

Dezavantajları

  • Yeni kullanıcılar için kullanması zordur.
  • Protokol maksimum token arz sayısına ulaştı.
  • Rekabet çok fazla.
Yearn Finance Coin (YFI) Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)